zo 18 aug. | Hogeschoolplein

De Fransen en hun revolutie

Leuven onder Frans bewind. De negatieve gevolgen, zoals inlijving en plunderingen zijn overbekend. We herbeleven de revolutie, door de ogen van de postbode J.-B. Hous.
Registration is Closed
De Fransen en hun revolutie

Tijd en plaats

18 aug. 2019 15:00 – 15:50
Hogeschoolplein, Hogeschoolplein

Over deze wandeling

De periode van de Franse overheersing (1794-1815) in België herinneren wij ons vooral als een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis: de antikatholieke hetze met zijn vele praktische gevolgen zoals de repressie en verbanning van priesters , de sluiting van kerken, de opheffing van kloosterorden, staat waarschijnlijk het duidelijkste in onze geesten gegrift. Voor Leuven betekende dit bovendien het ( voorlopige ) einde van de katholieke universiteit. De uitbreidingsoorlogen van de bezetter kostten handenvol geld. De opeising van jonge mannen voor het Franse leger deed de emmer overlopen en was mede oorzaak van de Boerenkrijg in 1798.

Wij vergeten wel gemakkelijk de grote positieve veranderingen, die tot vandaag ons leven bepalen: de staatkundige reorganisatie, de invoering van een nieuw burgerlijk wetboek, de gevolgen voor de urbanisatie (huisnummers), het metriek stelsel…..

Tijdens onze L.O.L.-wandeling lopen we in de voetsporen van een bijzondere ooggetuige, namelijk de toenmalige ‘brievenbesteller’ Jan-Baptist Hous. Hij ziet vooral een negatieve evolutie, maar op dit keerpunt in de geschiedenis worden ook de grondvesten gelegd voor ons huidige België.

Afspraak op 18/8 om 15u, duur ca. 3 kwartier

3x3-Wandeling: prijs 3 € per deelnemer, ter plekke te bestalen aan de gidsen - geen inschrijving nodig!!!

Registration is Closed

Share This Event