zo 16 sep. | Pater Damiaanplein

De Leuvense Bloednacht van 1902

De Bloednacht van 18 april 1902 of het verhaal achter de gevelbordjes ‘Aan hen die vielen voor het algemeen stemrecht”.
Registratie is afgesloten
De Leuvense Bloednacht van 1902

Tijd en plaats

16 sep. 2018 15:00 – 15:50
Pater Damiaanplein, Pater Damiaanplein, 3000 Leuven, België

Over deze wandeling

In oktober hebben we in België terug verkiezingen. Het lijkt bijna een evidentie dat iedereen ouder dan 18 kan gaan stemmen. En soms hoor je gemor en geklaag dat men een gedeelte van de vrije zondag moet opofferen om zijn burgerplicht te gaan vervullen. Sommigen die de pech hebben te zijn uitgeloot om bijvoorbeeld te fungeren als bijzitter in een stemlokaal doen er alles aan om hier aan te ontsnappen.

Echter .. het enkelvoudig stemrecht voor volwassen mannen dateert nog maar van een honderd jaar geleden. De vrouwen moesten nog veel langer wachten. Begin twintigste eeuw hadden meerbegoeden en hoger opgeleiden meer stemmen dan de ‘gewone man’. De stemmen van de grootgrondbezitters, adel en ondernemers hadden meer gewicht dan die van de gewone burgers, werknemers. Wat resulteerde in een oneerlijke vertegenwoordiging in het parlement.

Begin 1902 eindigde een dagenlange nationale staking voor het algemeen enkelvoudig stemrecht (één man één stem) abrupt toen de burgerwacht in Leuven met scherp schoot en er zes doden en tientallen gewonden vielen.

Zondag 16 september gaat onze gids Ivo de Keyser deze zwarte bladzijde uit de Leuvense geschiedenis voor ons uit de doeken doen.

Afspraak om 15u op het Damiaanplein.

Inschrijven is niet nodig!

3 € per deelnemer ter plaatse te betalen aan de gids.

Registratie is afgesloten

Share This Event