zo 16 feb. | Middenberm Parkpoort

Het Nieuw Kwartier

50 jaar bouwkunst. Het verhaal van de vergeten modernistische wijk aan de zuidkant van de stad.
Registratie is afgesloten
Het Nieuw Kwartier

Tijd en plaats

16 feb. 2020 15:00 – 15:50
Middenberm Parkpoort, Erasme Ruelensvest 191, 3001 Leuven

Over deze wandeling

Inwijkelingen kijken soms vreemd op als echte Leuvenaars het hebben over ’Het Nieuw Kwartier’.  Het is niet altijd meteen duidelijk voor hen wat daarmee bedoelt wordt. De laatste jaren zijn er nog al wat nieuwe Leuvenaars die denken dat het dan gaat over de nieuwe stadsprojecten aan de vaart.

Het Nieuw Kwartier is echter de officieuze benaming van de wijk tussen de Naamsestraat, Parkstraat en de Naamse Vest. Ten zuiden van het Heilig Hart ziekenhuis. Binnen de Vesten dus nog.

Het is een wijk die in de twintigste eeuw is aangelegd en de meeste huizen zijn ongeveer gelijktijdig gebouwd in de jaren dertig.  Verschillende plaatselijke architecten gaven hun eigen interpretatie aan de heersende architectuurstijlen zoals art nouveau, art deco, en in het bijzonder eclecticisme en modernisme.

Deze gidswandeling is een kennismaking met de bouwstijlen van de wijk. Een wandeling langs herenhuizen uit het begin van de twintigste eeuw, langs straten met modernistische gevels, tot zakelijke appartementsblokken uit de jaren zestig en zeventig. 

We vertellen het verhaal van de groei van de middeleeuwse stad. Het verhaal van de aanleg van de wijk, de eerste bewoners .. De gasexplosie van oktober 1996.  Het buurtleven nu.

3x3-wandeling: geen reservering nodig. Deelname: 3,00 €/pp, ter plekke te betalen bij de gids. 

Vertrekplaats : Parkpoort –   de middenberm van de Naamsevest – Erasme Ruelensvest (de ‘kastanjeboulevard’)

Registratie is afgesloten

Share This Event