zo 19 jan. | Standbeeld Fonske, Rector de Somerplein

Lots of Music

Een stadswandeling van 3 kwartier over 3 eeuwen muziek in Leuven.
Registratie is afgesloten
Lots of Music

Tijd en plaats

19 jan. 2020 15:00 – 15:50
Standbeeld Fonske, Rector de Somerplein, Rector de Somerplein, 3000 Leuven, België

Over deze wandeling

Lots of Music brengt op zondag 19 januari tussen 15 en 16 uur flarden Leuvense muziekgeschiedenis tot leven. We vertellen het verhaal van Tafelrond op de Grote Markt. Dat was vroeger de locatie zowel van gilden en rederijkers, als van grotere evenementen met orkesten en danspartijen. We mogen er jammer genoeg niet binnen in “Studio Jan”… een Sultan (hij ruste in vrede) besliste daar anders over. Daarnaast had je toen ook nog de voor Leuven zeer belangrijke zaal “Frascati”. Dat was een reuzegroot gebouwencomplex voor allerlei evenementen: van opera en toneel, tot circus en liefdadigheidsconcerten. Muziek zal er o.a. zijn van De Bériot, een virtuoze violist en componist uit Leuven. Dat allemaal wordt verteld in de stadsschouwburg, ook al een zaal gebouwd voor o.a. muziek in de 19e eeuw.

Dan gaan we naar de Oude Markt. Daar is ooit de iconische foto genomen waar de documentaire “De Leuvense Scene” zich op gebaseerd heeft. Begin jaren ’70 van de 20e eeuw was de rock ’n roll Leuvens. Muzikanten vonden mekaar in de bruine kroegen en wilden maar één ding: hun muziek spelen. Ze deden dat in alle mogelijke wisselende formatie, op alle mogelijke plekken. En ze drukten hun stempel op de rockmuziek tot zeer ver buiten Leuven. Denk aan Big Bill en denk er meteen zoveel anderen bij: Raymond vhG, Ben Crabbé, Lange Polle, Jean-Marie Aerts, Walter Verdin, Rick Tubbax,enz. 

Voor de 21e eeuw gaan we naar jeugdhuis Vleugel F en doen we een beroep op InUit, een collectief van jonge muzikanten en organisatoren, die vandaag muziek in Leuven spelen en brengen. Ze doen dat in zoveel stijlen als er muzikanten zijn, ze spelen op alle mogelijke plekken, zoals muzikanten dat eigenlijk altijd doen. Denk aan de Stelplaats of jeugdhuis Sojo, maar ook in café’s en soms zelfs op de grotere podia van STUK of Depot. Kortom: wie zijn ze en wat doen ze, de jonge generatie muzikanten in Leuven anno 2019..  

Afsluiten doen we met een toast op het nieuwe jaar. Hou daarvoor zeker je sticker bij die je krijgt als je aan het vertrek 3 euro betaalt.

3x3-wandeling: geen reservering nodig. Deelname: 3,00 €/pp, ter plekke te betalen bij de gids.

Vertrekplaats standbeeld Fonske, Rector De Somerplein om 15u op zondag 19 januari 2020.

Registratie is afgesloten

Share This Event