Pieëtermannen en maskesvlieës: mannen- en vrouwenverhalen in Leuven.

“Pieëtermannen is een bijnaam van de Leuvenaars, maar heeft nog veel meer betekenissen die we tijdens de rondleiding gaan ontdekken. Over de maskes van Leuven gaan we het ook nog hebben.
Ik wil jullie Leuven laten beleven en verhalen vertellen over typische mannen- en vrouwendingen, afgewisseld met een hapje en een drankje in een sausje van Leuvense uitdrukkingen. Ik ga met jullie langs in de Raadskelder naar het Verbond van de Jaartallen. Tijdens het drinken van een frisse Peeterman gaan we er een Leuvens liedje zingen. Voor een typisch vrouwenverhaal ga ik met jullie naar het Groot Begijnhof, een echt vrouwendorp in de stad. We gaan naar het huis van de laatste begijn in Leuven en naar het huis van de begijn met het gebroken hart. We zullen er zien dat begijntjes geen kwezeltjes waren. En we gaan er smullen van een lekker stukje ‘maskesvlieës’.
We hebben een mannenverhaal gehad en een vrouwenverhaal en dan is er nog het verhaal van de porrekes. Het verhaal van de eerste vrouwelijke studenten in Leuven. De Leuvense universiteit bestaat al van in 1425. Maar de eerste vrouwelijke studenten kwamen er pas in 1920. Gelukkig zijn de tijden veranderd. Dat gaan we horen bij het beeld van de kotmadam. We gaan daar proeven van een lekker hapje ‘kotmadamkoek’. Na 12 stops eindigt de rondleiding terug op de Grote Markt waar we vertrokken zijn. Daar doen we een korte Leuvense kwis.”

Jouw gids:

Lut De Haes

Boek je rondleiding