Bram Putzeijs

Bram.jpg

Zoals zoveel andere Leuvenaars ben ik op mijn 18e naar Leuven gekomen om er te studeren en nadien nooit meer weg te gaan. Leuven biedt dan ook alles wat ik nodig heb: een gezellig centrum met mooie gebouwen en charmante hoekjes, een boeiende geschiedenis en veel verhalen om te ontdekken.

En dan is er nog de universiteit natuurlijk. Die zorgt ervoor dat eeuwenoud Leuven toch springlevend blijft. Over de universiteit en haar geschiedenis valt uren te vertellen. Een walvis en een ongebruikte sterrenkijker, midden in de stad. Een bibliotheek die twee keer in brand opgaat en telkens weer verrijst.  Andreas Vesalius die een lijk van de galg haalt en het in stukken binnensmokkelt in de stad. De grootste collectie bananen van de wereld. Studenten die feesten en blokken. Moet het nog gezegd zijn dat ik gepassioneerd ben door alles wat van ver of dichtbij met onze Leuvense universiteit te maken heeft ? 

Ik neem u graag mee op stap om er alles over te vertellen. Want voor alles ben ik een verhalenverteller. Op dit moment kan ik de volgende verhalen aanbieden:

De stad en de universiteit   

We doorkruisen de stad op zoek naar de Leuvense ‘Big Five’: Lakenhalle, stadhuis, Sint-Pieterskerk, universiteitsbibliotheek en begijnhof. Waar we ook komen, overal blijkt dat de geschiedenis van Leuven en die van haar universiteit onverbrekelijk met elkaar verbonden zijn.

Knappe koppen van de KUL    

We ontmoeten bekende en onbekende wetenschappers die een band hebben met de Leuvense universiteit. Van Gerard Mercator tot Pieter De Somer. Het enige wat hen bindt is dat ze een boeiend verhaal te vertellen hebben.  

In het spoor van Georges Lemaître       

Voor de meeste mensen is hij een grote onbekende maar voor mij is hij ‘De Grootste Belg’: Georges Lemaître. Terwijl we zijn dagelijkse wandeling door Leuven volgen houd ik mijn pleidooi. Eén tip van de sluier: de Big Bang werd bedacht in de Naamsestraat in Leuven. Door een priester.