Abdij van Park

Abdij van Park is de parel aan de kroon van Leuven: een stiltegebied op een boogscheut van de historische stadskern.  De volledig bewaard gebleven abdijsite uit het ancien régime richt zich op een nieuwe toekomst, zonder haar traditie de verloochenen. De machtige abdij uit het verleden liet bovendien in de loop van de geschiedenis sporen achter in de binnenstad. Een fascinerende kruisbestuiving.

Bewonder de schatten van de abdij met de formule: “In het Hart van de Abdij”.  We ontdekken het bewogen verhaal van de beiaard, de manuscripten en de glasramen in de pandgang en waarom een kerk met een klein Romaans portaal toch zo een machtige toren kreeg. We duiden de prachtig gerestaureerde plafonds van de bibliotheek en de refter. Na het bezoek hebben de norbertijnen en hun onovertroffen abdij geen geheimen meer.

De rondleiding “Samen Leven en Samen Werken” licht het eeuwenlange samenlevingsverband in en rond de abdij toe, tot op de dag van vandaag. Heel die tijd was ze een religieus, spiritueel, cultureel en economisch centrum van een ruimere gemeenschap. Welke activiteiten ontplooiden zich op de site, en op wie deed men daarvoor een beroep.  En hoe houdt men de site levendig tot op vandaag.

Maak je liever een wandeling in open lucht op het domein dan brengt de “Abdij Uitgezoomd” het verhaal van de site in een ruimere context.  In haar 900-jarig bestaan maakte de abdij een evolutie door die nu nog te volgen is in haar grondplan en het omliggende landschap. De Abdij was nooit een gesloten gemeenschap, maar gericht op de buitenwereld. Zowel in ruimte als in tijd wil de site blijvend een meerwaarde bieden aan de gemeenschap.

Reserveren : https://www.parcum.be/nl/museum/groepen; email : info@abdijvanpark.be
Vraag mij als gids.

Jouw gids:

Kristin Vandaele

Boek je rondleiding