Neerijse, Loonbeek en Margijsbos

Op ongeveer 10 km van Leuven kabbelt het riviertje IJse doorheen een mooi leemlandschap met bossen, uitgestrekte velden op het plateau met prachtige zichten op de Dijlevallei en Meerdaalbos. De Abdij van Corbie en de Oostenrijkse Nederlanden zorgden er voor bloeiperiodes. Te Neerijse waren er 2 brouwerijen, waarvan een terug actief is, met daarnaast een melkerij, een zagerij en een tramstation voor de stoomtram Zwette Jean. Loonbeek heeft nog een volledig uitgeruste watermolen. In het Margijsbos van Loonbeek is de laatste Boerenkrijger Charlepoenje gevangen genomen. Vele interessante verhalen en een verrassend landschap met holle-wegen, valleien, akkers en bossen.

Afzonderlijke rondleidingen te Neerijse (5,5 km), Loonbeek (4,5km) van 2 uur elk kunnen gecombineerd worden tot 10 km. Ook kan een wandeling in de Doode Bemde toegevoegd worden aan de rondleiding door Neerijse.

Startpunt: Donkerstraat 1, 3040 Neerijse, Parking Gemeentezaal de Wijngaerd of Parking Loonbeek, Sint-Janbergsteenweg (N253) 26; overkant Watermolen, 3040 Loonbeek.

Jouw gids:

Guido Wyseure

Voorproefje van de rondleiding